första eventet på gården

MiLgården på Romeleåsen var först ut när firandet av MiLgårdarnas 40 år inleddes den 5 mars. 

Ett 20-tal av MiLgårdarnas vänner upplevde en dag i hållbarhetens tecken.

 

Louise Hedlund presenterade MiLgårdarnas hållbarhetsfilosofi och en kalender för fokuserad kraftsamling varje månad på olika delar av det som sammanlagt skapar hållbarhet.

Det blev många praktiska tips på hur vi alla kan göra små insatser med stor effekt.    

 att göra sin egen hållbara bukett

Annika Unt visade hur lätt det är att göra en vacker bukett av vinterns  grönsaker. En verkligt hållbar idé eftersom allt går att göra smakfulla rätter av när buketten väl fyllt sin funktion som dekoration.

 

Grönsakshallen Sorunda presenterade nya skånska produkter och sponsrade det som blev varje deltagares egentillverkade bukett att ta med hem. Se och lyssna, men också göra och gå i mål.

Vad kan vara mer passande för "The home of Action, Reflection and Learning". 

ingemos vegetariska buffé

Ingemo Solinge, MiLgårdarnas värd på Gården, bjöd på en buffé i MiLgårdarstil. 

Denna gång 10-talet vegetariska rätter; många baserade på buketternas skånskologiska grönsaker.

Ingemo passade också på att ge goda tips, bland annat om hur vi tar vara på råvarorna från

rot till blast och minimerar matsvinnet, eliminerar plasten och är på väg att slopa palmolja helt. 

hållbart nytt på gården

Ständig förnyelse är vårt motto. Några nygjorda sovrum visades, men en rundvisning i vanlig mening behövdes inte eftersom nästan alla rum användes under dagen för olika aktiviteter.

 

Även designen av miljön följer hållbara principer: Gamla fina möbler eller sänggavlar kläs om istället för att kastas. En matta som är sliten i kanterna sys om till en mindre matta. Ett fint gammalt skrivbord slipas och lackas eller målas. Fina ramar får nytt konstverk. Exemplen är många.